Imorgon går jorden under & vi dör

Imorgon smäller det - då ska forskare i Schweiz försöka återskapa Big bang i en jättemaskin.
Men 5000 andra forskare varnar för att projektet kommer att leda till jordens undergång.

Världens största maskin, The Large Hadron Collider, som den kallas - har tagit 14 år att bygga. I morgon slås den på för första gången. Tanken är att försöka skapa ett "mini-Big Bang" genom att låta protoner kollidera med varandra. Forskarna hoppas kunna lösa gåtan bakom Big Bang och kanske få svar på hur universum uppstått.

Svart hål

Samtidigt varnar andra forskare för att projektet kommer att leda till jorden undergång när hela planeten sugs in i det svarta hål som maskinen tros kunna orsaka. En grupp av 5000 forskare har anmält projektet till Europadomstolen och till en domstol i USA eftersom de fruktar att nya partiklar, strangelets, och svarta hål som tros kunna skapas i acceleratorn kommer att förinta jorden.

"Struntprat"

Flera forskare bakom projektet, bland andra nobelprisvinnaren i fysik, Frank Wilczek, har till och med fått ta emot dödshot. Enligt tidningen Telegraph har han och hans kollegor dagligen får ta emot telefonsamtal, fax och e-post från människor som varit "både oroliga och aggressiva".
- Det som gör mig arg är att människor tror på det där struntpratet. Vi gör det här för att gynna mänskligheten, inte för att förgöra den, säger James Gillies, PR-ansvarig för projektet.
En säkerhetsrapport har dock givit grönt ljus för projektet och hävdar att det jättemaskinen simulerar är något som hänt hundratusentals gånger tidigare i naturen.

Öh?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0